Duurzame inzetbaarheid, hoe wakker je het vuur in het binnenste aan?
24 mei 2018 
in mindset

Duurzame inzetbaarheid, hoe wakker je het vuur in het binnenste aan?

De valkuil van duurzame inzetbaarheid

‘Je haal het beste uit anderen, niet door het vuur aan de schenen te leggen, maar door het vuur in het binnenste aan te wakkeren’ Bob Nelson

Vaak  is de uitdaging van duurzame inzetbaarheid dat  nog niet iedereen voldoende regie neemt over zijn vitaliteit, in het werk of loopbaan. Hoe komt dat?
Aan de knoppen draaien

Aan welke knoppen kun je draaien als je binnen je organisatie het hebt over duurzame inzetbaarheid? De duurzame inzetbaarheid vergroten zodat medewerkers fitter worden en meer werkplezier hebben.

Een omgeving creëren waar vitaliteit, loopbaanmogelijkheden en de werksituatie optimaal is.

Menig vergadering is hier al over gegaan. Op het moment dat het gaat over eigen verantwoordelijkheid nemen en gedragsverandering kom ik in het spel. Ik mag een inspiratiesessie of masterclass geven om de bewustwording van de medewerker te vergroten.

Ben je bewust wat je stimuleert?

Ik maak mensen graag bewust, want zonder bewustzijn kun je ook geen regie nemen.

Maar ben jij je bewust wat je stimuleert? Maak jij optimaal gebruik van de huidige kennis over het brein?

Veel van onze beslissingen worden gemaakt door het bedreigings -en beloningsrepons.  We hebben het pijnnetwerk en beloningsnetwerk. Het pijnnetwerk betekent: stoppen, er is gevaar!  En het beloningsnetwerk betekent: doorgaan, er volgt een beloning!

Als we het hebben over duurzaam inzetbaarheid dan is het cruciaal om het beloningssysteem te activeren.  Duurzaam inzetbaarheid is voor mij mensen in hun kracht zetten en hiervoor gebruik maken van het beloningsnetwerk.

Ons verlangen naar een gelukkig en tevreden leven

Het beloningsnetwerk wordt ook actief als we een of meer  van de onbewuste drijfveren vervullen. Belangrijk om te weten dat het gaat om het bevredigen van menselijke basisbehoeften.

In de psychologische wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar de universeel geldende psychologische drijfveren van de mens. Door Grawe (2007) worden vier drijfveren genoemd. Die zorgen ervoor dat als eraan voldaan wordt we ons beter voelen. Sterker nog ze deze drijfveren zijn gerelateerd aan ons verlangen naar een gelukkig en tevreden leven. Het bijzondere is dat de vier drijfveren zijn goed terug te vinden in de werking van het brein!

De vier onbewuste drijfveren

We willen ergens bij horen.

Aantasting van je sociale verbondenheid zorgt voor een alarmfase in je brein. Als je sociaal wordt uitgesloten wordt hetzelfde pijnnetwerk geactiveerd als het fysieke pijnnetwerk. Dus stimuleer het gevoel van gemeenschap. Is er een sfeer van betrokkenheid? Voelt iedereen zich een onderdeel van het team?

We hebben behoefte aan waardering

Door gewaardeerd te worden krijgen mensen meer vertrouwen. Waardering voor hun input, waardering dat ze er zijn. Voelt iedereen zich voldoende gewaardeerd? Is men naast een financieel beloningssysteem ook bewust bezig met waarderen? Focust men zich vooral op wat mensen kunnen?

We hebben behoefte aan plezier

Als je plezier ervaart presteer je beter, zorg voor positieve stemmingen. Zijn er mogelijkheden om op je werk te ontspannen? Wordt er veel gelachen?

We hebben behoefte aan controle en duidelijkheid

Let op te veel controle zorgt voor onveiligheid en onveiligheid zorgt voor een verhoogde afgifte van stresshormonen. Te veel stresshormonen zorgen weer voor verminderende prestaties. Geef voldoende autonomie. Geef voldoende ruimte om met eigen initiatief te komen en het werk te doen op een manier die goed bij hen past. Combineer deze vrijheid om het op eigen wijze te doen met voldoende duidelijkheid over verwachtingen en kaders. Is het duidelijk wat er verwacht wordt? Is de koers van het bedrijf helder? Kan men zelf het werk inrichten?

Check of je de juiste lucifers hebt

Check bij duurzame inzetbaarheid of de onbewuste drijfveren vervult worden vanuit het beloningsnetwerk, om het vuur in het binnenste bij de ander en jezelf aan te wakkeren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen